top of page
Brinkhallin kartanon historia

Pihojen ja puutarhojen synty

Brinkhallin kartano sijaitsee Turun Kakskerran saaressa, meren ja Kakskerranjärven välisellä kannaksella. 34 hehtaarin tilalla sijaitsee yksi Suomen vanhimmista englantilaisista puistoista sekä historiallinen hedelmäpuutarha. Alue kuuluu Suomen vanhimpiin kulttuuriseutuihin, mikä näkyy sekä kasvillisuudessa, että maisemassa.


Brinkhallin englantilainen maisemapuutarha oli 1700-luvun lopulla lajissaan Suomen ensimmäisiä Piikkiön Raadelman ja Viipurin Monrepos´n puistojen ohella. Puutarhan perusti kartanon nykyisten rakennusten rakennuttaja Gabriel von Bonsdorff ja sen suunnitteli saksalainen puutarhurimestari. Puutarha edusti aikansa uusimpia virtauksia. Paikalla sijaitsi tilan aikaisemman omistajan Eriksonin aikainen symmetrinen puutarha jo ennen von Bonsdorffin rakennuttamaa puistoa.


Nykyinen hedelmäpuutarha sijaitsee samalla paikalla ja samaisessa ruutukaavassa, kuin jo Gabriel von Bonsdorffin ja hänen edeltäjiensä aikana luodut puutarhat. Rambergin suvun aikaiset (1926–1968), suurimmillaan jopa 5 000 omenapuun istutukset ovat nykyiseltään  pienentyneet huomattavasti. Aikaisemmin hedelmäpuiden valtaamat pellot ovat palautuneet viljelykäyttöön ja puutarhan koko vastaa paremmin 1700-luvun tasoa. Nykyisin vanhoja omenapuita on tarhassa noin 50.


Bonsdorff vaikutti myös yhtenä Suomen talousseuran perustajajäsenenä. Niinpä oli luonnollista, että hän omalla tilallaan harjoitti myös merkittävää viljelystoimintaa. Puutarhassa keskeisessä roolissa oli keittiökasvien siemenviljely. Bonsdorff kirjoitti myös keittiöpuutarhaoppaan jaettavaksi siemenasiakkailleen. Tässä 32-sivuisessa teoksessa neuvotaan lukuisten hyötykasvien viljelyä ja käyttöä ruoanlaitossa ja lääkinnässä. Oppaasta heijastuu selvästi Gabriel von Bonsdorffin tausta luonnontieteilijänä ja lääkärinä, sekä hänen innostuksensa valistuksen ajan hyötyopeista.


Suomen Kulttuuriperinnön Säätiö ry on vuodesta 2003 lähtien hoitanut tilan puistoa ja puutarhaa sekä ympäröiviä metsiä, peltoja ja niittyjä. Osaa Brinkhallin metsistä hoidetaan puistometsänä. Alueen vanhaa kulttuurirakennetta, kuten kivettyjä polkuja ja kiviaitoja, on otettu esiin kasvillisuuden peitosta. Osa metsistä on varattu koskemattomaksi aarnialueeksi.


Brinkhallin puisto on avoinna vierailijoille ympäri vuoden. Alueella liikkujia kehotettaan osoittamaan huomaavaisuutta niin luontoa, kuin kartanolla mahdollisesti kokousta tai juhlaa viettäviä ihmisiä kohtaan. Liikkumista polkujen ulkopuolella tulee välttää. Brinkhallin hedelmä- ja marjasato, sekä alueella kasvavat kasvit ja niiden taimet kuuluvat yksin kartanolle.

Brinkhall
Suomen Kulttuuriperinnön Säätiö ry

BRINKHALL

Brinkhallin kartano

Suomen Kulttuuriperinnön Säätiö

Brinkhallintie 414, 20960 Turku

Tilavuokraus: 044 094 0048

Kahvila: 044 054 8363

info@brinkhall.fi

  • Facebook - Black Circle
bottom of page